Barneveld bestaat dit jaar 850 jaar en dat wordt door het Kunstcollectief Barneveld gevierd door het organiseren van verschillende creatieve activiteiten. Een van het activiteiten is een groepsexpositie in het Schaffelaar Theater van 2 september tot 2 december 2024. Omdat ik van geboorte Barneveldse ben, werd ik uitgenodigd voor deze expositie.

De opdracht is “Maak een nieuw werk wat aansluit bij het Thema Barneveld”

Voor mij is Barneveld mijn jeugd in het Gelderse landschap.

Ik ben geboren aan de Achterveldseweg, hoek Schoonhorsterweg in Barneveld. Mijn vader had land aan de Barneveldse Beek en als kind speelde ik daar terwijl mijn vader de koeien molk. Ik leerde zwemmen onder dat bruggetje, ik plukte er boeketen bloemen voor mijn moeder en bracht er vele uren spelend door. We noemden het “Het Achterste Land”. Via een weggetje, dat wij “de Wal” noemden kwam je op het land aan de beek.
Op de scheiding van het land met de buren is een miltvuurbosje  weet ik uit de verhalen van mijn vader. De brug en het miltvuurbosje zijn herkenbare afscheidingen van ons Achterste Land.
Het land is nu eigendom van de familie Middendorp (VanNellys) en er loopt een klompenpad door een prachtige landschap naar het Paradijs.
Ik ben een tijdje geleden terug gegaan naar die plek vol herinneringen en heb foto’s gemaakt voor het schilderij. Alles was er nog, wel in wat vervallen staat, het bruggetje was slechts een plank/rooster en het melkhok waar jarenlang onze caravan gestald was stond er wat vervallen bij.
    
Mijn neefje Dennis vond op internet de koopakte waarin mijn opa het stukje land aankocht en dat maakt het verhaal compleet.
     
Ook nu speelt de Barneveldse Beek bijna dagelijks een rol in mijn leven, Ik woon tegenwoordig in Stoutenburg waar de Barneveldse Beek op de grens van het Utrechts en Gelders landschap meandert. We wandelen vaak langs de beek met ons hondje Guus en nu zwemt zij in de Barneveldse Beek.
De Barneveldse Beek meandert door het landschap van mijn leven, daarom is dit het thema geworden voor mijn werk.
Ik heb gebruik gemaakt van verschillende materialen (acryl, gouach, inkt en acryl ink en bister) op 60×80 cm linnen doek omlijst met een massief houten lijst.
Het werk kan worden aangekocht maar moet van 2 september tot en met 2 december 2024 wel beschikbaar zijn om te exposeren in het Schaffelaar Theater in Barneveld.
Prijs 850 euro
Belangstelling, durf te vragen